Stoneham Local Centre

Creating a heart for the community at North Stoneham Park

Our public realm design brings together the newly formed primary school, and community buildings to the emerging residential settlement of Eastleigh. This gateway to the multi-million-pound North Stoneham Park development links contemporary design with heritage interpretation.

Public Realm for a new Community Centre

Our landscape framework ensures that the most important spaces are invested in, celebrated and designed to help create a sense of place.

Local Centre Strategy

Raised Green Islands

The pedestrian areas have been carefully considered to reflect how the landscape will be both used and perceived. The materials palette aims to provide a contemporary feel that respects and integrates elements of the historic parkland, using clumps of trees to frame key views and routes through the landscape. Corten planters will create raised ‘green’ islands that project into the main pedestrian street, helping to break up the linearity of the buildings and provide enclosure.

 

Artist's Impression

 

Integrated seating will offer places to rest, socialise or ‘just be’ with bold planting providing vibrant colours, rich textures and powerful aromas – all to be enjoyed and experienced up close. The structural planting will consist of low canopies and multi stemmed tree species, providing the right sense of scale and greater depth to the screening of adjacent parking areas.

Client:

Highwood Homes

Collaborators:

HGP, Odyssey, WYG, PBA Associates